Hoofdpagina

From the Wikimedia Foundation
Revision as of 19:09, 14 September 2007 by Aphaia (talk | contribs) ({{news-en}} as interim replacement of {{news-nl}}: too much outdated)

Jump to: navigation, search

Probeer u een wereld voor te stellen waar alle mensen vrije toegang hebben tot alle kennis. Aan die doelstelling werken wij. En daarbij hebben wij uw hulp nodig.

Jimmy Wales, Wikimedia Foundation


De Wikimedia Foundation is een internationale non-profit organisatie, die gewijd is aan het aanmoedigen van de groei, ontwikkeling en verspreiding van vrije meertalige informatie, en het gratis verspreiden van de complete inhoud van de Wikimedia-projecten aan het publiek.

De Wikimedia Foundation is de overkoepelende organisatie van een aantal van de grootste massa-bewerkte informatieve projecten ter wereld, waaronder Wikipedia (één van 20 meest bezochte websites). Andere projecten zijn o.a. Wiktionary, een meertalig woordenboek, Wikibooks, een verzameling van gratis on-line tekstboeken; Wikiquote, een compendium van beroemde citaten; en Wikisource, een collectie van primaire bronmaterialen.

Wikimedia is grotendeels afhankelijk van de steun van individuen. Overweeg om vandaag een donatie te doen, in tijd, geld of hardware. De donateurspagina is gewijd aan enkele van de grootste donaties die gedaan zijn door organisaties of individuen die helpen om de projecten van Wikimedia te laten bestaan. De Wikimedia Foundation onderschrijft niet noodzakelijkerwijs de organisaties die haar steunen.


Van het bestuur

Founder

Brieven van de oprichter en van het bestuur van de Wikimedia Foundation.

  • Van de oprichter - de meest recente brief van Jimmy Wales, onze oprichter.
  • Van het bestuur - het kwartaaloverzicht van de activiteiten van de Wikimedia Foundation.


Bijzonderheden

International2.png


Ontmoetingen

Deelnemers uit Azië tijdens Wikimania 2005

Een groeiend aantal conferenties wordt bezocht door Wikimedianen, zowel als sprekers als als standhouder. In augustus 2005 vond de eerste internationale Wikimedia-conferentie plaats, in Frankfurt am Main (Duitsland). In 2006 vond de Wikimania-conferentie plaats in Boston (Verenigde Staten). De derde Wikimedia-conferentie zal in augustus 2007 plaatsvinden in Taipei (Taiwan).

~ ~ ~

Interviews

Ward tijdens Wikimania (links: Sj)

Quarto sprak met de "vader van de wiki-beweging", Ward Cunningham. We spraken met hem over de ontwikkeling van wiki, auteursrechten, en de Wikipediagemeenschap. Zie het interview met Ward Cunningham.

LawrenceLessig sml.JPG
Quarto sprak ook met Lawrence Lessig, professor in de rechtsgeleerdheid aan de universiteit van Stanford, en oprichter en voorzitter van Creative Commons. Zie het interview met Larry Lessig.

Laatste nieuws


>> ouder nieuws

Zakelijke gegevens

Het bestuur van Wikimedia heeft de uiteindelijke zeggenschap binnen de Wikimedia Foundation Inc., en heeft de bevoegdheid om de activiteiten van de Foundation te sturen. De statuten van de Foundation kunnen ingezien worden op Wikimedia Foundation bylaws.

De Foundation beheert het Budget, waarmee voornamelijk betaald wordt voor computeruitrusting en hosting. Andere kosten betreffen human resources die nodig zijn om de Wikimediaprojecten in stand te houden, hoewel verreweg de meeste medewerkers vrijwilliger zijn. Voor een overzicht van bestuursvergaderingen en de verslagen daarvan zie verslagen van bestuursvergaderingen.

Privacybeleid: Als je de websites van de Wikimediaprojecten bezoekt, verzamelen wij niet meer informatie dan die gebruikelijk verzameld wordt in server logs. Als je bijdraagt aan de Wikimediaprojecten door pagina's te bewerken, is elk woord dat je schrijft openbaar. Hou er rekening mee dat alles wat je schrijft mogelijk eeuwig bewaard wordt. Dit betreft zowel artikelen als gebruikerspagina's en overlegpagina's.


Projecten van de Wikimedia Foundation (lees meer...)