Εγχειρήματα

From the Wikimedia Foundation
Jump to: navigation, search
Οικογένεια εγχειρημάτων της Wikimedia

Όλα τα κύρια εγχειρήματα του Wikimedia Foundation αναπτύσσονται μέσω συνεργασίας από τους χρήστες τους χρησιμοποιώντας το λογισμικό MediaWiki. Όλες οι συνεισφορές διατίθενται σύμφωνα με την άδεια χρήσης Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή 3.0 (εκτός από τα Wikinews, που διατίθενται σύμφωνα με την άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού 2.5), με που σημαίνει ότι το περιεχόμενό τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί ελεύθερα, να τροποποιηθεί ελεύθερα, να αντιγραφεί ελεύθερα και να αναδιανεμηθεί ελεύθερα υπό τους περιορισμούς αυτής της άδειας. Δείτε επίσης τον σύνδεσμο προς όλα τα εγχειρήματα.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι παρόλο ότι άλλοι ιστότοποι μπορεί επίσης να χρησιμοποιούν το λογισμικό MediaWiki και συνεπώς να δείχνουν όμοια με τα εγχειρήματά μας ή μπορεί να έχουν ένα όνομα που να περιλαμβάνει τα "Wiki-" ή "-pedia", ή άλλο παρόμοιο όνομα domain, τα μόνα εγχειρήματα που είναι μέρος του Ιδρύματος Wikimedia είναι αυτά που αναφέρονται παρακάτω.

Wikipedia

Wikipedia logo

Η Wikipedia (Βικιπαίδεια) είναι ένα εγχείρημα για την δημιουργία ελεύθερων εγκυκλοπαιδειών σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Θεωρητικά οποιοσδήποτε με πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ελεύθερος να συνεισφέρει, συνεισφέροντας ουδέτερες και επαληθεύσιμες πληροφορίες.

Η Wikipedia ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2001, και επί του παρόντος έχει πάνω από δεκαεπτά εκατομμύρια άρθρα σε πάνω από 250 γλώσσες. Η μεγαλύτερη Βικιπαίδεια είναι αυτή στην αγγλική γλώσσα με πάνω από τρία εκατομμύρια άρθρα. Ακολουθείται από την Γερμανική και την Γαλλική έκδοση που έχουν πάνω από ένα εκατομμύριο άρθρα η κάθε μία . 36 ακόμη γλωσσικές εκδόσεις έχουν τουλάχιστον 100.000 άρθρα, πάνω από 150 άλλες γλώσσες έχουν τουλάχιστον 1.000 άρθρα.

Η Wikipedia είναι επίσης γνωστή για την κοινότητά της. Το 2004 η Wikipedia κέρδισε το βραβείο Webby για την "Κοινότητα" και το Prix Ars Electronica's Golden Nica για "Ψηφιακές Κοινότητες". Από την έναρξη του εγχειρήματος, πάνω από 650.000 εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν κάνει τουλάχιστον δέκα επεξεργασίες. Ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών που έχουν δημιουργηθεί στην Αγγλική Wikipedia ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Ωστόσο, οι περισσότερες επεξεργασίες σε αυτή την γλωσσική έκδοση προέρχονται από μερικές χιλιάδες από τους περισσότερο αφιερωμένους χρήστες.

Ορισμένες Βικιπαίδειες δημοσιεύουν ή σχεδιάζουν να δημοσιεύσουν τακτικές αποτυπώσεις. Η Γερμανική Wikipedia δημοσιεύεται δύο φορές ετησίες ως DVD σε συνεργασία με την εκδοτική Directmedia, και η Πολωνική Wikipedia έχει δημοσιεύσει ένα DVD με περιεχόμενο.


Wiktionary

Wiktionary logo

Το Wiktionary (Βικιλεξικό) είναι ένα εγχείρημα για την δημιουργία ενός πολυγλωσσικού ελεύθερου περιεχομένου λεξικού σε κάθε γλώσσα. Αυτό σημαίνει ότι κάθε εγχείρημα επιχειρεί ώστε να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη γλώσσα για να δώσει τον ορισμό όλων των λέξεων σε όλες τις γλώσσες. Στην πραγματικότητα στοχεύει στο να είναι περισσότερο εκτενές από ένα τυπικό λεξικο, περιλαμβάνοντας θησαυρούς, ομοιοκαταληξίες, μεταφράσεις, ηχητικές προφορές, ετυμολογίες και αποφθέγματα. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2002, και ως τον Οκτώβριο του 2010 είναι διαθέσιμο σε πάνω από 150 γλώσσες με πάνω από 3.000.000 καταχωρήσεις συνολικά. Η μεγαλύτερη γλωσσική έκδοση είναι η Αγγλική, ακολουθούμενη από την Γαλλική, την Λιθουανική και την Κινεζική, και οι τέσσερις έχουν πάνω από 300.000 καταχωρήσεις η κάθε μία. 19 άλλες γλώσσες έχουν τουλάχιστον 100.000 καταχωρήσεις.

Πρόσφατα, το Wiktionary συνεργάστηκε με το Wikimedia Commons. Πολλά αρχεία ήχου επιφορτώθηκαν στο Wikimedia Commons, ώστε να διαθέτουν στο Wiktionary και σε άλλα εγχειρήματα παραδείγματα προφοράς.Wikiquote

Wikiquote logo

Το Wikiquote (Βικιφθέγματα) είναι ένα εναποθετήριο αποφθεγμάτων από διάφορους ανθρώπους, βιβλία, ομιλίες, ταινίας ή άλλο διανοητικά ενδιαφέρον υλικό. Παροιμίες, μνημονικά και συνθήματα επίσης περιλαμβάνονται στο Wikiquote.

Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2004. Τον Ιανουάριο 2008, περιελάμβανε πάνω από 75,903 σελίδες σε πάνω από 50 γλώσσες. Το μεγαλύτερο είναι στα Αγγλικά με πάνω από 15.000 σελίδες. Το Γερμανικό, το Ιταλικό, και το το Πολωνικό, έχουν πάνω από 5.000 σελίδες.


Wikibooks

Wikibooks logo

Τα Wikibooks (Βικιβιβλία) στοχεύουν να δημιουργήσουν μια συλλογή ελεύθερων ψηφιακών βιβλίων και εγχειριδίων, συμπεριλαμβάνοντας σχολικά εγχειρίδια, μαθήματα γλωσσών, εγχειρίδια και σχολιασμένα βιβλία που είναι κοινό κτήμα. Στοχεύουν να βοηθήσουν τόσο τους σπουδαστές, όσο και δασκάλους σε γυμνάσια και πανεπιστήμια.

Τον Ιανουάριο 2008 τα μεγαλύτερα Wikibooks ήταν στην Αγγλική γλώσσα, με πάνω από 28.000 σελίδες από πάνω από 3.000 αναπτυσσόμενα βιβλία. Τα Γερμανικά και τα Πορτογαλικά ακολουθούν, με το καθένα να έχει πάνω από 5.000 σελίδες. Το εγχείρημα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2003 και έχει πάνω από 84.000 σελίδες από 5.000 αναπτυσσόμενα βιβλία, σε πάνω από 50 γλώσσες.


Wikisource

Wikisource logo

Η Wikisource (Βικιθήκη) είναι ένα πολύγλωσσο εγχείρημα, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2003, για να αρχειοθετήση μια συλλογή κειμένων που μπορούν να διανεμηθούν ως ελεύθερο και ανοιχτό περιεχόμενο. Δεν είναι μόνο μια ανώτερη μορφή για αποθήκευση κλασικών κειμένων, νόμων και άλλων έργων όπως υπερκείμενο, αλλά επίσης εξυπηρετεί ως βάση για την μετάφραση αυτών των κειμένων. Στο ξεκίνημα, κείμενα από όλες τις γλώσσες (εκτός των εβραϊκών) βρίσκονταν όλα σε ένα wiki. Ωστόσο, η Wikisource τώρα έχει διάφορες εκδόσεις σε πολλές ανεξάρτητες γλώσσες.

Κατά τον Ιούλιο του 2007, η Wikisource περιλάμβανε 315.000 κείμενα στο σύνολο. Η μεγαλύτερη είναι η Αγγλική Wikisource, με πάνω από 104.000 έργα.


Wikispecies

Wikispecies logo

Το Wikispecies είναι ένα ανοικτό, βασισμένο σε wiki εγχείρημα για να παρέχει μια κεντρική και περισσότερο εκτεταμένη βάση δεδομένων για την ταξινομία των ειδών. Έχοντας ξεκινήσει στις 14 Σεπτεμβρίου 2004, το Wikispecies στοχεύει ειδικά στις ανάγκες επιστημόνων χρηστών, και κατά τον Ιανουάριο 2008 είχε 125.000 εγγραφές. Υπάρχουν σχέδια για βοήθεια ώστε το Wikispecies να συνεργαστεί με το εγχείρημα Encyclopedia of Life όταν αυτό θα είναι περισσότερο εφικτό.


Wikinews

Wikinews logo

Το εγχείρημα Wikinews ξεκίνησε τον Δεκέμβριο 2004 με αποστολή την ειδησεογραφική κάλυψη νέων σε μια ευρεία ποικιλία θεμάτων. Κατά τον Ιανουάριο 2008, το Wikinews ήταν ενεργό σε 23 γλώσσες, και είχε παράγει περισσότερα από 48.000 ειδησεογραφικά άρθρα στο σύνολο. (Ορισμένα Wikinews συμπεριλαμβανομένων των Αγγλικών παρέχουν συνδρομή με RSS feeds.)

Συντάκτες από ολόκληρο τον κόσμο γράφουν ειδησεογραφικά άρθρα συνεργαζόμενοι. Οι ειδήσεις κυμαίνονται από τυπικές ειδήσεις μέχρι περιλήψεις ειδήσεων από εξωτερικές πηγές. Όλες απαιτείται να είναι γραμμένες από ουδέτερη οπτική γωνία.

Επί του παρόντος το Wikinews έχει δυο σκοπούς: να παρέχει ελεύθερο περιεχόμενο εναλλακτικό προς εμπορικούς ειδησεογραφικούς ιστότοπους και να διασφαλίζει ότι τα άρθρα είναι ακριβή και ελεγμένα εξονυχιστικά.


Wikiversity

Wikiversity logo

Το Wikiversity (Βικιεπιστήμιο) είναι ένα εγχείρημα αφιερωμένο σε εκπαιδευτικό υλικό και εκπαιδευτικές κοινότητες - όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Ξεκίνησε ως εγχείρημα του Wikimedia (σε φάση "beta"), στις 15 Αυγούστου 2006, με το Αγγλικό και το Γερμανικό Wikiversity, καθώς και με το πολυγλωσσικό χώρο συνεργασίας. Από τότε, έχουν προστεθεί το Γαλλικό, το Ελληνικό, το Ιταλικό και το Ισπανικό Wikiversity. Παρά το τι μπορεί να υποννοεί το όνομα, το Wikiversity δεν περιορίζεται σε πανεπιστημιακού (ή τριτοβάθμιου) επιπέδου υλικό, αλλά είναι ανοικτό σε υλικό και κοινότητες από όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. Ο τρόπος για την λειτουργία εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και κοινοτήτων ακόμη βρίσκεται υπό εξερεύνηση, αλλά κινείται γύρω από το μοντέλο "μάθηση μέσω της πράξης" ή "πειραματικής μάθησης".


Wikimedia Commons

Wikimedia Commons logo

Το Wikimedia Commons ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2004 για να προσφέρει ένα κεντρικό εναποθετήριο για ελεύθερα video, εικόνες, μουσική, εκφωνημένα κείμενα, και άλλα ελεύθερα πολυμέσα που μπορούν εύκολα να επαναχρησιμοποιηθούν από όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia. Τον Ιούλιο του 2008, έφτασε τα τρία εκατομμύρια αρχεία πολυμέσων.

Το Wikimedia Commons έχει λάβει μια τιμητική αναφορά ως Ψηφιακή Κοινότητα στο βραβεία Prix Ars Electronica 2005 τον Μάιο του 2005.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε Spotlight on Wikimedia Commons.


MediaWiki

MediaWiki Logo

Το MediaWiki είναι λογισμικό wiki που διανέμεται με την άδεια χρήσης GPL. Το λογισμικό MediaWiki χρησιμοποιείται από όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia projects και πολλούς ακόμη ιστότοπους.

Το 2005 το MediaWiki κέρδισε το βραβείο les Trophées du Libre στην κατηγορία special php prize.

Δείτε MediaWiki, το άρθρο στην Wikipedia, ή τον ιστότοπό του για περισσότερες πληροφορίες.Κύρια Σελίδα | Συχνές ερωτήσεις | Τρέχοντα γεγονότα | Εγχειρήματα
Δωρεές | Διοικητικό Συμβούλιο | Προσωπικό | Επικοινωνία