Домашна страница

From the Wikimedia Foundation
Jump to: navigation, search

Замислете си свет каде секој би можел да има удел во слободниот и целосен пристап кон севкупното човеково знаење. Кон тоа се стремиме.
Потребна ни е вашата помош. Поддржете ја Фондацијата Викимедија денес со прилог.

Блог на Викимедија

Прочитајте ги актуелностите и колумните на Фондацијата Викимедија.

  • Reimagining Mentorship with the Wikipedia Cooperative: An editor’s initial experience when contributing to Wikipedia can be daunting: Editing can be difficult, there is a ton to read, it is easy to make mistakes right off the bat and feel pushed away...
    carlosmonterrey, August 27, 2014
  • Wikimedia engineering report, July 2014: Major news in July include: a recap of how the Operations team collaborated with the RIPE NCC to measure the delivery of Wikimedia sites to users in Asia and elsewhere; an analysis of the impact of...
    Guillaume Paumier, August 26, 2014
  • Remembering Jorge Royan: Wikimedia Argentina is saddened by the passing of our great friend and collaborator, the Argentinian architect and photographer Jorge Royan. Jorge was a winner of the [Ranking Nacional de foto...
    carlosmonterrey, August 20, 2014Поддржете нè

Фондацијата Викимедија во голема мера зависи од дарежливоста на корисниците. Помогнете нè денес со ваш прилог - било да е време, пари или машинска опрема. Страницата „Добродетели“ е посветена на фирми и поединци кои ни помагаат да ги одржиме проектите на Викимедија. Фондацијата Викимедија не ги застапува активностите на овие деловни добродетели.

Фондацијата Викимедија е регистрирана по непрофитна организација 501(c)(3) во САД, а донациите од жители на САД се подобни за даночно олеснување. Ова важи и за извесни други земји. Повеќе ќе најдете на страницата „Даночни олеснувања за донациите“. Погледајте ја страницата за собирање средства за да дознаете како да давате прилози преку PayPal, MoneyBookers, по пошта или депозит. За сите други видови донации, контактирајте нè.

За организацијата

Одборот на доверители е врховниот управен орган на Фондацијата Викимедија со надлежност да ги води и насочува активностите на Фондацијата. Статутот на фондацијата може да се прочита на страницата „Статут на Фондацијата Викимедија“. Другите правила кои ги одредува одборот се наведени на страницата Правила.

Фондацијата раководи со буџетот, кој главно е наменет за финансирање на сметачката опрема и вдомувањето. Во останатите трошоци спаѓаат човечките ресурси кои се неопходни за работата на проектите, иако највеќето од нив се доброволци. На ова мрежно место има и записници од состаноците на Одборот.

Поактуелните одлуки на Одборот ќе ги најдете на страницата Решенија.

Годишен извештај за 2008/2009 г.

Thumbnail20082010WMFAR.jpg
Годишен извештај за 2008/2009 г.
Прочитајте го
Годишниот извештај
на Викимедија за 2008/2009 г.

Викимедија однатре


Новости

Повеќе информации на страницата Актуелности.

Projects of the Wikimedia Foundation (read more...)


Правила за приватност: Кога ги прелистувате страниците на нашите проекти, ние не прибираме повеќе информации од она што го заведуваат опслужувачките дневници. Ако учествувате во проектите, секој збор го објавувате јавно. Треба да знаете дека сето она што ќе го напишете ќе стои засекогаш. Тука спаѓаат статии, кориснички страници, страници за разговор и други страници на проектите. Прочитајте ги официјалните правила за повеќе информации.