News

Московський суд залишив у силі рішення стосовно вмісту Вікіпедії: Фонд Вікімедіа продовжить оскаржувати спроби обмеження вільних знань у Росії

This post is also available in English.
Этот пост также доступен на русском языке.

22 листопада 2022 року суд міста Москви відхилив справу Фонду Вікімедіа (далі — «Фонд»), в якій оскаржувалося рішення суду про накладення штрафу на Фонд за те, що він не видалив «заборонену» інформацію зі статті російської Вікіпедії про російське вторгнення в Україну (2022). Фонд Вікімедіа, некомерційна організація, яка здійснює хостинг Вікіпедії та інших проєктів вільних знань, продовжуватиме вивчати всі правові можливості для оскарження цього рішення у вищих російських судах. Інформація у статті, про яку йдеться, залишається такою, що ґрунтується на фактах і є перевіреною та покращеною російськомовними волонтерами з усього світу.

«Точна та достовірна інформація є надзвичайно важливою для людей, особливо під час кризи. Російськомовна Вікіпедія — це ще один важливий проєкт історії, написаний російськомовними людьми в усьому світі, і написаний для них самих. Ми будемо оскаржувати будь-які спроби контролювати та обмежувати доступ до знань», — сказав Джейкоб Роджерс, директор з юридичних питань Фонду Вікімедіа. «Коли уряди намагаються придушити будь-яку точку зору, що відрізняється від їхньої власної, вони порушують право людини на вільне вираження поглядів і освіту, а також сприяють поширенню дезінформації. Ми й надалі будемо протистояти таким діям».

Ця справа є однією з кількох інших, які знаходяться на розгляді в російських судах, включаючи апеляцію на рішення, згідно з яким Фонд був оштрафований на загальну суму 5 мільйонів рублів (еквівалент приблизно 82 000 доларів США/-) за відмову видалити інформацію з кількох статей російської Вікіпедії: Російське вторгнення в Україну (2022), Битва за Київ, Воєнні злочини під час російського вторгнення в Україну, Обстріл лікарні в Маріуполі, Бомбардування Маріупольського театру та Різанина в Бучі. 1 листопада 2022 року суд оштрафував Фонд ще на 2 мільйони рублів (еквівалент 33 000 доларів США/-) за вміст двох інших статей російської Вікіпедії, пов’язаних із триваючим вторгненням: Оцінки вторгнення Росії в Україну (2022) і Ненасильницький спротив мирного населення України під час російського вторгнення. Ці статті продовжують переглядатися та покращуватися через процеси модерації вмісту під орудою волонтерів.

Фонд у своїй справі стверджував, що інформація у Вікіпедії не є дезінформацією, як було встановлено первинним рішенням, і що ця інформація повинна бути захищена з огляду на свободу вираження поглядів. Інформація в цих статтях відповідає стандартам Вікіпедії щодо нейтральності, можливості перевірки та надійності, з посиланнями на дійсні вторинні джерела. Тому її видалення означало б порушення прав людей на вільне вираження поглядів і доступ до знань.

Неприпинна ескалація запитів на видалення, штрафи, а також тактика впливу на доступ до Вікіпедії в російських пошукових системах — є частиною постійних зусиль російського уряду, спрямованих на обмеження поширення надійної і підтвердженої авторитетними джерелами інформації, яка суперечить наративам уряду. На сьогодні ми не виконали жодних розпоряджень російського уряду та зобов’язуємося продовжувати виконувати свою місію з надання світові вільних знань.

Як тільки ми  отримаємо найближчими тижнями обґрунтування суду, Фонд оцінить, які аргументи нам доступні, і підготує позов до вищих російських судів  для перегляду справи. Для отримання додаткової інформації, будь ласка, перегляньте наші попередні заяви від 13 червня 2022 р., 1 березня 2022 р. та 3 березня 2022 р.

Read more Russia, Translations

Help us unlock the world’s knowledge.

As a nonprofit, Wikipedia and our related free knowledge projects are powered primarily through donations.

Donate now

Contact us

Questions about the Wikimedia Foundation or our projects? Get in touch with our team.
Contact

Photo credits