Δώστε το δώρο της γνώσης

From the Wikimedia Foundation
Jump to navigation Jump to search

Template:Fundraising menu-el

Wikimedia Foundation Chair Florence Devouard

22 Οκτωβρίου 2007 - Μια ταπεινή λαϊκή προσπάθεια που ξεκίνησε μόλις πριν έξι χρόνια, η Βικιπαίδεια έχει αναπτυχθεί σε μια απαράμιλλη παγκόσμια πηγή πληροφοριών που αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο μοιραζόμαστε γνώση. Ο ιστότοπος δέχεται επισκέψεις από εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο και επί του παρόντος είναι διαθέσιμος σε 250 γλώσσες.

Όπως τα περισσότερα από τα εγχειρήματα που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Wikimedia, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός πίσω από τον εκπαιδευτικό ιστότοπο, η Βικιπαίδεια ενδυναμώνει τους πολίτες του κόσμου με την ικανότητα να μοιράζονται το σύνολο όλης την ανθρώπινης γνώσης, ενώ στον ίδιο χρόνο διασφαλίζει ότι διάφορες φωνές αντιπροσωπεύονται ίσα. Δεν χρειάζεται να το πούμε, είμαστε όλοι αρκετά περήφανοι για την θετική επιρροή της Βικιπαίδειας και των άλλων εγχειρημάτων μας που είχαν στην παγκόσμια κοινότητα.

Ο παγκόσμιος αντίκτυπος της Βικιπαίδειας, ωστόσο, έχει ανοίξει την πόρτα σε ένα αυξανόμενο πλαίσιο ευθυνών και προκλήσεων για το Ίδρυμα Wikimedia. Στο φως της διεθνούς επιτυχίας μας, το Ίδρυμα έχει αρχίσει να εστιάζει την ενέργειά του σε εκείνα τα σημεία του κόσμου που χρειάζονται την βοήθειά μας περισσότερο - υποαντιπροσωπευόμενες κοινότητες με περιορισμένη πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους. Λαμβάνοντας υπόψη ότι σχεδόν δύο δισεκατομμύρια παιδιά στον αναπτυσσόμενο κόσμο λαμβάνουν λίγη έως καθόλου εκπαίδευση, το θεωρούμε πολύ σημαντική δουλειά.

Μέχρι τώρα, με δεδομένο τους περιορισμένους πόρους μας, το Ίδρυμα Wikimedia έχει κάνει σπουδαία πρόοδο σε αυτό τον τομέα. Μέσω διάφορων συνεργασιών, έχουμε καταφέρει να φέρουμε την Βικιπαίδεια σε απομακρυσμένες γωνίες του κόσμου, και να υποκινήσουμε στην δημιουργία Βικιπαιδειών σε γλώσσες όπως η Γιορούμπα και τα Σουαχίλι. Πολύ σημαντικό, ωστόσο, αυτός ο περασμένος χρόνος ήταν εγγενής στην φύτευση των σπόρων για μελλοντικές εκπαιδευτικές προσπάθειες.

Παρόλα αυτά τα επιτεύγματα, χρειαζόμαστε να κάνουμε περισσότερα!

Το Ίδρυμα Wikimedia χρειάζεται την υποστήριξή σας για να συνεχίσει να διευκολύνει την ανταλλαγή της γνώσης παγκόσμια.

Τις επόμενες εβδομάδες, θα διεξάγουμε τον ετήσιο έρανο. Ελπίζουμε ότι μπορείτε να εκφράσετε την υποστήριξή σας μέσω μιας δωρεάς - άσχετα πόσο μεγάλη ή μικρή μπορεί να είναι - και έτσι να μας ενδυναμώσετε ώστε να εκπληρώσουμε την αποστολή του να παρέχουμε σε κάθε ένα πολίτη του κόσμου, ελεύθερη πρόσβαση στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης.

Florence Devouard
Πρόεδρος του Ιδρύματος Wikimedia