Donate/Chapters/nl

From the Wikimedia Foundation
Jump to: navigation, search


{{{page-title}}}

Plaatselijke afdelingen
De Wikimedia-projecten hebben een internationaal bereik en hebben al een aanzienlijke uitwerking gehad op de wereld. Om dit succes voort te zetten op organisatorisch gebied is Wikimedia bezig een internationaal netwerk van verenigde organisaties op te bouwen. Er zijn momenteel Wikimedia-afdelingen in 41 landen.

Plaatselijke afdelingen zijn zelfstandige organisaties die de doelstellingen van de Wikimedia Foundation delen en hen steunen binnen een bepaald geografisch gebied. Zij steunen de Wikimedia Foundation, de Wikimedia-gemeenschap en de Wikimedia-projecten op verschillende wijzen - door geldinzameling, door het organiseren van plaatselijke evenementen en door bekendheid geven aan Wikimedia en de Free Culture. Zij fungeren ook als contactpunt dat in staat is aan plaatselijke behoeftes te voldoen, voor de vrijwilligersgemeenschap en mogelijke partners en ondersteuners.

Als u vragen hebt over plaatselijke afdelingen of er wellicht een wilt beginnen in uw land, aarzel dan niet contact op te nemen met het Afdelingencomité.

Merk op dat de plaatselijke afdelingen zelfstandige verenigingen zijn die juridisch geen controle of verantwoordelijkheid hebben voor de websites van de Wikimedia Foundation en vice versa.

Afdelingen die deelnemen aan de jaarlijkse campagne van 2008/2009

De volgende afdelingen gaan akkoord om deel te nemen aan de jaarlijkse fondsenwerving van 2008/2009. Dit betekent dat de afdelingen 50% van hun inkomsten uit deze fondsenwerving zullen investeren in activiteiten overeengekomen met de Wikimedia Foundation en 50% in plaatselijke activiteiten. Dus als bijvoorbeeld een afdeling €50.000 opbrengt, kan het €25.000 uitgeven aan servers voor onze Europese datacentra en €25.000 aan plaatselijke activiteiten, zoals publieke evenementen, wedstrijden, partnerschappen, enz.

Afdelingen die deelnemen aan deze campagne gaan ook akkoord om wekelijks een activiteitenrapport in te dienen aan de Wikimedia Foundation.

Flag of Austria.svg Oostenrijk: Wikimedia Österreich

Wikimedia Österreich werd opgericht in februari 2008. Officiële website: www.wikimedia.at.

Flag of France.svg Frankrijk: Wikimédia France

Wikimédia France, opgericht op 23 oktober 2004 te Parijs, is een vereniging zonder winstoogmerk onder de Franse wet van juli 1901. Officiële website: www.wikimedia.fr.

Flag of Germany.svg Duitsland: Wikimedia Deutschland

Wikimedia Deutschland – Gesellschaft zur Förderung Freien Wissens e.V. (Wikimedia Duitsland - gemeenschap voor de bevordering van de vrije kennis) werd opgericht op 13 juni 2004 te Berlijn als Wikimedia's eerste plaatselijke afdeling. Eind 2006 telde de vereniging meer dan 300 leden. Zij nam ondere andere het initiatief tot een aantal samenwerkingsverbanden, zoals met Directmedia Publishing, de uitgever van de Duitse Wikipedia-DVD, en de Deutsche Bibliothek. Giften aan Wikimedia Deutschland zijn in Duitsland belastingaftrekbaar. Meer informatie is te vinden op de officiële website: www.wikimedia.de.

Flag of Hungary.svg Wikimédia Magyarország Egyesület: Wikimédia Magyarország

Wikimédia Magyarország Egyesület is opgericht in september 2008 met als doel het nastreven van de missie van de Wikimedia Foundation als een vereniging met publiek belang. Deze afdeling is in november 2008 erkend door de Wikimedia Foundation. Officiële website: wiki.media.hu

Flag of Israel.svg Israel: Wikimedia Israel

Wikimedia Israel (Hebreeuws: ויקימדיה-ישראל, Arabisch: ويكيمديا إسرائيل) is de Israëlisch afdeling van Wikimedia. De afdeling was officieel geregistreerd op 26 juni 2007 na een proces van organisatie dat begon op 15 december 2006 toen het idee voorgesteld werd op een bijeenkomst van de plaatselijke wikigemeenschap. Officiële website in het Hebreeuws, Arabisch en Engels: il.wikimedia.org.

Flag of the Netherlands.svg Nederland: Wikimedia Nederland

Vereniging Wikimedia Nederland werd op 27 maart 2006 te Eindhoven opgericht. Officiële website: nl.wikimedia.org.

Flag of Switzerland.svg Zwitserland: Wikimedia CH

Wikimedia CH - Verein zur Förderung Freien Wissens is de Zwitserse afdeling van Wikimedia die opgericht werd te Olten op 14 mei 2006. Officiële website: www.wikimedia.ch.

Andere afdelingen

Zie de lijst van afdelingen voor een compleet overzicht van de lokale Wikimedia-afdelingen. NB: donaties aan deze afdelingen worden in sommige gevallen exclusief voor lokale activiteiten gebruikt.