Συχνές ερωτήσεις

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
Revision as of 10:21, 24 September 2007 by Geraki (talk | contribs) (half)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)

Template:AboutLang

Το Wikimedia Foundation Inc. (Ίδρυμα Wikimedia) είναι ο μητρικός οργανισμός διαφόρων εγχειρημάτων ελεύθερου περιεχομένου, με γνωστότερο την Βικιπαίδεια, την βραβευμένη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια.

Ποιος είναι ο σκοπός του Ιδρύματος;

Ο σκοπός του Ιδρύματος Wikimedia είναι να ενδυναμώσει και να εμπλέξει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο να συλλέξουν και να αναπτύξουν εκπαιδευτικό υλικό κάτω από μια άδεια ελεύθερου περιεχομένου ή κοινό κτήμα, και να το διασπείρει αποτελεσματικά και παγκόσμια.

Σε συνεργασία με ένα δίκτυο συλλόγων, το Ίδρυμα χορηγεί την απαραίτητη υποδομή και το οργανωτικό πλαίσιο για την υποστήριξη και ανάπτυξη πολύγλωσσων εγχειρημάτων wiki και άλλων προσπαθειών που υπηρετούν τον σκοπό. Το Ίδρυμα θα παρέχει και θα διατηρεί χρήσιμες πληροφορίες από τα εγχειρήματά του διαθέσιμα στο διαδίκτυο δωρεάν, επ' άπειρον.

Δείτε επίσης την δήλωση σκοπών.

Είστε φιλανθρωπικό ίδρυμα;

Το Wikimedia είναι ένα μη κερδοσκοπικό φιλανθρωπικό νομικό πρόσωπο, συγκροτημένο σύμφωνα με τους νόμους της Φλόριντα των ΗΠΑ. Με πλήρη λογιστικό έλεγχο, το Ίδρυμα Wikimedia είναι καταχωρημένο ως φιλανθρωπικός οργανισμός στο Guidestar και τους συμμέτοχους ιστοτόπους του. Το Ίδρυμα Wikimedia έχει καθεστώς εξαίρεσης φόρων 501(c)(3) στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ύπαρξη του Ιδρύματος Wikimedia ανακοινώθηκε επίσημα από τον ιδρυτή της Βικιπαίδειας Jimmy Wales στις 20 Ιουνίου 2003. Το καταστατικό του Wikimedia Foundation Inc. είναι διαθέσιμο δικτυακά.

Ποιά εγχειρήματα υποστηρίζετε;

Το Ίδρυμα Wikimedia υποστηρίζει την Βικιπαίδεια (Wikipedia), την διάσημη δικτυακή εγκυκλοπαίδεια, που βρισκόταν ανάμεσα στους 10 περισσότερο επισκέψιμους ιστότοπους στον κόσμο στα μέσα του 2007. Από την ίδρυση της Βικιπαίδειας τον Ιανουάριο του 2001, και την συγκρότηση του Ιδρύματος Wikimedia τον Ιούνιο του 2003, η ανάπτυξη ήταν θεαματική. Η αγγλική Wikipedia, το πρώτο μας εγχείρημα, επεκτάθηκε από 135.000 άρθρα την στιγμή της συγκρότησης σε 2 εκατομμύρια άρθρα σήμερα. Βικιπαίδειες σε άλλες γλώσσες υπερηφανεύονται για πάνω από 250.000 άρθρα η κάθε μία τους.

Ωστόσο, το Ίδρυμα επίσης λειτουργεί διάφορα εγχειρήματα εκτός της Βικιπαίδειας, όπως το Wikimedia Commons, μια αποθήκη ελεύθερων εικόνων και άλλων πολυμέσων, που ξεπέρασε τα 1 εκατομμύριο εικόνες τον Νοέμβριο 2006. Το Βικιλεξικό (Wiktionary), το ελεύθερο λεξικό, έχει 8 λεξικά με πάνω από 50.000 λήμματα, από τα οποία τρία έχουν πάνω από 200.000 ορισμούς. Η Βικιθήκη (Wikisource), μια αποθήκη πρωτογενούς υλικού, πλησιάζει στα 150.000 σελίδες περιεχομένου. Τα Βικιφθέγματα (Wikiquote) (αποφθέγματα), τα Βικιβιβλία (Wikibooks) (βιβλία γραμμένα συνεργατικά), τα Βικινέα (Wikinews)(ερασιτεχνική δημοσιογραφία), και το Wikiversity (ανάπτυξη διδασκόμενης ύλης), όλα συνεχίζουν να αναπτύσσονται πάνω στην ίδια γενική κατεύθυνση.

Συνολικά, όλα τα εγχειρήματά μας έχουν πάνω από 7,8 εκατομμύρια σελίδες, 2,2 εκατομμύρια εικόνες, και 5 εκατομμύρια λογαριασμούς χρηστών.

Τα Wikitravel, Omegawiki και Wikia είναι ξεχωριστά wiki που δεν διαχειρίζονται από το Ίδρυμα Wikimedia.

Περισσότερες πληροφορίες μπορούν να βρεθούν στα εγχειρήματά μας.

Πως λειτουργεί το Ίδρυμα;

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Wikimedia διαχειρίζεται τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό και επιβλέπει την πρόσκληση και διάθεση των δωρεών. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι η ανώτατη εταιρική αρχή του Wikimedia Foundation Inc. (άρθρο IV, παρ. 1 του καταστατικού). Το Συμβούλιο έχει την εξουσία να διευθύνει τις δραστηριότητες του Ιδρύματος.

Αυτός ο ιστότοπος περιλαμβάνει ένα πλήρη κατάλογο με σημειώσεις από συναντήσεις του Συμβουλίου εώς το τέλος του 2005.

Το 2006, περάσαμε σε ένα διπλό σύστημα, που περιλαμβάνει πρακτικά συμβουλίων (συνήθως δεν δημοσιεύονται), και αποφάσεις. Επίσης στήσαμε ένα αριθμό επιτροπών και προσλάβαμε τον πρώτο Διευθυντή, τον Brad Patrick, τον Ιούνιο 2006. Το μεγαλύτερο μέρος της αλληλεπίδρασης μεταξύ των μελών του συμβουλίου, του προσωπικού, μελών των επιτροπών, των προγραμματιστών και της κοινότητας γίνεται δικτυακά, στα wiki μας, σε λίστες ταχυδρομείου, και μέσω ηλεκτρονικής συνομιλίας (IRC). Έχουμε ωστόσο ευκαιρίες για κατά πρόσωπο συναντήσεις, κατά την διάρκεια του Wikimania (το ετήσιο συνέδριο), σε αποχωρήσεις από το συμβούλιο ή κατά πρόσωπο συναντήσεις του συμβουλίου.

Έχουμε μόνο ένα γραφείο, που βρίσκεται στην Φλόριντα (ΗΠΑ), όπου εργάζονται διάφοροι υπάλληλοί μας. Όλα τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου και προσωπικού εργάζονται απομακρυσμένα. Το προσωπικό είναι έντεκα άτομα (στα μέσα 2007). Αυτό δεν περιλαμβάνει πολλούς εθελοντές, από μέλη του συμβουλίου έως διορθωτές.

Στο τέλος του 2006, μεγάλες αλλαγές έγιναν στον οργανισμό, συμπεριλαμβάνοντας τρία νέα μέλη του συμβουλίου σε τρεις μήνες, αλλαγή της προεδρίας του Ιδρύματος, οργάνωση ενός συμβουλευτικού οργάνου, και αναθεώρηση του καταστατικού.

Περισσότερες πληροφορίες για το Ίδρυμα μπορούν να βρεθούν στα

Ποια είναι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Wikimedia;

Τον Ιανουάριο 2004, ο Τζιμυ Γουέιλς διόρισε τους Tim Shell και Michael Davis στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Wikimedia και αργότερα προσκάλεσε υποψήφιους ως αντιπρόσωπους της κοινότητας [1]. Το Ιούνιο 2004, έγιναν εκολγές για δύο μέλη του Συμβουλίου αντιπροσώπους των χρηστών. Μετά από ένα μήνα εκστρατείας και δύο εβδομάδες δικτυακής ψηφοφορίας, οι Angela Beesley και Florence Nibart-Devouard εκλέχτηκαν για να συμμετάσχουν στο συμβούλιο. Επανεκλέχτηκαν την επόμενη χρονιά τον Ιούλιο 2005.

Τον Ιούλιο 2006 η Angela Beesley ανακοίνωση την παραίτησή της και τον Σεπτέμβριο 2006, ο Erik Möller εκλέχτηκε ως αντικαταστάτης. Τον Δεκέβριο 2006, το Ίδρυμα Wikimedia διόρισε δύο νέα μέλη στο συμβούλιο τους Kat Walsh και Oscar van Dillen. Ο Tim Shell επέλεξε να παραιτηθεί από το συμβούλιο και αντικαταστάθηκε από τον Jan-Bart de Vreede. Τον Ιούλιο 2007, έγιναν εκλογές για τις εκπνέουσες θητείες των Möller, Walsh, και van Dillen. Οι Möller και Walsh διατήρησαν τις θέσεις τους, και ο van Dillen αντικαταστάθηκε από την Frieda Brioschi.

Από τον Ιούλιο 2007, ο κατάλογος των μελών του συμβουλίου είναι

  • Florence Devouard
  • Kat Walsh
  • Michael Davis
  • Erik Möller
  • Jimmy Wales
  • Jan-Bart de Vreede
  • Frieda Brioschi

Βιογραφικά και οι θητείες των σημερινών μελών του συμβουλίου μπορούν να βρεθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Πως υπηρετεί τον σκοπό του το Ίδρυμα;

Αρχικά, στο Ίδρυμα Wikimedia ανήκουν οι διακομιστές καθώς και τα ονόματα domain και τα εμπορικά σήματα για όλα τα εγχειρήματα του Wikimedia και το λογισμικό MediaWiki. Γενικά στηρίζει όλα τα έξοδα για την λειτουργία των εγχειρημάτων. Οι συντάκτες διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα για το δικό τους υλικό αλλά πρέπει να τα δημοσιεύουν σύμφωνα με μια ελεύθερη άδεια, συνήθως την GNU Free Documentation License, ώστε να επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να συνεχίσει να το χρησιμοποιεί για οποιοδήποτε σκοπό, επ' άπειρον. Μέσω της αρχής του ελεύθερου περιεχομένου, διασφαλίζουμε ότι το έργο μας δεν θα χαθεί ποτέ για την ανθρωπότητα.

Το Ίδρυμα επίσης παίζει ένα σημαντικό καινοτόμο ρόλο στην περαιτέρω ανάπτυξη των εγχειρημάτων, φέρνοντας ανθρώπους σε επαφή, προωθώντας την συνεργασία με άλλα μέρη, κλπ. Ειδικότερα, κάθε από τα εγχειρήματά μας έχει μοναδικές τεχνολογικές απαιτήσεις, που αντιμετωπίζονται από την μικρή αλλά αποτελεσματική ομάδα προγραμματιστών μας. Η ανώτερη προτεραιότητα για το 2007 θα είναι μια ανανεωμένη εστίαση στην ποιότητα. Αυτό θα περιλαμβάνει μηχανισμούς για την αναγνώριση έμπιστων εκδόσεων περιεχομένου όπως τα άρθρα της Βικιπαίδειας.

Η διασφάλιση της επιτυχίας σε όλες τις προσπάθειες του Ιδρύματος θα κάνει απαραίτητη την συνεργασία με οργανισμούς και επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ο οικονομικός σχεδιασμός μας περιλαμβάνει επαγγελματικό προσωπικό που θα αναζητήσει στρατηγικές συνεργασίες, αλλά και θα συντονίσει το αναπτυσσόμενο δίκτυο παραρτημάτων σε διάφορες χώρες.