Wikimedia Licensing Policy

From Wikimedia Foundation Governance Wiki
This page is a translated version of the page Resolution:Licensing policy and the translation is 86% complete.
Outdated translations are marked like this.

Ορισμοί

Εγχείρημα
Ένα συγκεκριμένο εγχείρημα του Ιδρύματος Wikimedia σε μια ορισμένη γλώσσα ή ένα πολύγλωσσο εγχείρημα, όπως η Αγγλική Wikipedia, η Γαλλική Wikisource, ή το Meta.
Άδεια Ελεύθερου Περιεχόμενου
Μια άδεια χρήσης που εφαρμόζει τους όρους του Ορισμού Ελεύθερων Πολιτιστικών Έργων συγκεκριμένα για τις άδειες χρήσης, όπως μπορούν να βρεθούν στην //freedomdefined.org/Definition/1.0 έκδοση 1.0.
Πολιτική Δόγματος Εξαίρεσης (ΠΔΕ)
Μια πολιτική συγκεκριμένου εγχειρήματος, σύμφωνη με τον νόμο των Ηνωμένων Πολιτειών και τον νόμο των χωρών όπου είναι κυρίως προσβάσιμο (ενδεχομένως) το περιεχόμενο του εγχειρήματος, που αναγνωρίζει τους περιορισμούς του νόμου πνευματικών δικαιωμάτων (συμπεριλαμβανομένης της νομολογίας) ως εφαρμόσιμους στο εγχείρημα, και επιτρέπει την επιφόρτωση υλικού με προστατευμένα πνευματικά δικαιώματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν νόμιμα στα πλαίσια του προγράμματος, ανεξάρτητα από το καθεστώς άδειας χρήσης τους. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν: //en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Non-free_content και //pl.wikinews.org/wiki/Wikinews:Dozwolony_u%C5%BCytek.

Ψήφισμα

Λαμβάνοντας υπ'όψη ότι ο σκοπός του Ιδρύματος Wikimedia είναι να «δώσει την δυνατότητα και να προσελκύσει ανθρώπους από όλο τον κόσμο στο να συγκεντρώσουν και να αναπτύξουν επιμορφωτικό υλικό κάτω από μια άδεια ελεύθερου περιεχομένου».

  1. Όλα τα εγχειρήματα αναμένεται να φιλοξενούν μόνο περιεχόμενο που βρίσκεται κάτω από μια Άδεια Ελεύθερου Περιεχομένου, ή που είναι κατά άλλο τρόπο ελεύθερο όπως αναγνωρίζεται αυτό από τον 'Ορισμό Ελεύθερων Πολιτιστικών Έργων' όπως αναφέρεται ανωτέρω.
  2. Επιπρόσθετα, με εξαίρεση του Wikimedia Commons, κάθε κοινότητα ενός εγχειρήματος μπορεί να αναπτύξει και να υιοθετήσει μια ΠΔΕ. Μη ελεύθερο υλικό που χρησιμοποιείται σύμφωνα με μια ΠΔΕ θα πρέπει να αναγνωρίζεται μέσω μιας μηχανικά αναγνώσιμης μορφής ώστε να μπορεί εύκολα να αναγνωρίζεται από χρήστες του ιστoτόπου όπως και από μετέπειτα χρήστες.
  3. Τέτοιες ΠΔΕ θα πρέπει να είναι περιοριστικές. Η χρήση τους, με περιορισμένες εξαιρέσεις, θα πρέπει να είναι η απεικόνιση σημαντικών ιστορικών γεγονότων, η περίληψη αναγνωριστικών προστατευμένων έργων όπως τα εμβλήματα, ή η συμπλήρωση (εντός περιορισμένων ορίων) άρθρων σχετικών με προστατευμένα σύγχρονα έργα. Μια ΠΔΕ δεν μπορεί να επιτρέπει υλικό που λογικά μπορούμε να περιμένουμε ότι κάποιος θα επιφορτώσει ένα αρχείο με ελεύθερη άδεια χρήσης για τον ίδιο σκοπό, όπως είναι η περίπτωση για σχεδόν όλα τα πορτραίτα ζώντων προσωπικοτήτων. Οποιοδήποτε περιεχόμενο κάτω από μια ΠΔΕ θα πρέπει να αντικαθίσταται με ένα έργο με ελεύθερη άδεια χρήσης όταν ένα τέτοιο είναι διαθέσιμο και θα εξυπηρετεί τον ίδιο επιμορφωτικό σκοπό.
  4. Πολυμέσα που χρησιμοποιούνται κάτω από ΠΔΕ είναι υποκείμενα για διαγραφή αν στερούνται μια εφαρμόσιμη αιτιολόγηση. Θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο στο πλαίσιο άλλου περιεχομένου κάτω από ελεύθερη άδεια.
  5. Για τα εγχειρήματα που κατά την παρούσα περίοδο έχουν μια ΠΔΕ, θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
    • Από τις 23 Μαρτίου 2007, όλα τα νέα πολυμέσα που επιφορτώνονται κάτω από μη αποδεκτές άδειες (όπως ορίζονται παραπάνω) και στερούνται μια εύλογη αιτιολόγηση εξαίρεσης θα πρέπει να διαγράφονται, και τα υπάρχοντα πολυμέσα κάτω από τέτοιες άδειες θα πρέπει να περάσουν από διαδικασία συζήτησης όπου διευκρινίζεται αν υπάρχει τέτοια αιτιολόγηση· αν όχι, θα πρέπει επίσης να διαγραφούν.
  6. Για τα εγχειρήματα που κατά την παρούσα περίοδο δεν έχουν μια ΠΔΕ, θα ληφθούν τα ακόλουθα μέτρα:
    • Από τις 23 Μαρτίου 2007, οποιαδήποτε πρόσφατα φορτωμένα αρχεία με άδεια απαράδεκτη θα διαγραφούν.
    • Το ίδρυμα ψηφίζει να βοηθήσει τις κοινότητες όλων των εγχειρημάτων που επιθυμούν να αναπτύξουν μια ΠΔΕ στη διαδικασία ανάπτυξής της.
    • Μέχρι τις 23 Μαρτίου 2008, όλα τα υπάρχοντα αρχεία με άδεια απαράδεκτη σύμφωνα με τα ανωτέρω πρέπει είτε να είναι αποδεκτά κάτω από μία ΠΔΕ, είτε να διαγραφούν.

Ψηφίστηκε με 7 ψήφους υπέρ, 23 Μαρτίου 2007.