News

İki buçuk yıldan uzun zamanın ardından Türkiye’den Wikipedia’ya erişim açıldı

This post is also available in English here.

Bugün, Wikipedia’nın 19. doğum gününde, Wikimedia Vakfı Türkiye’den Wikipedia’ya erişimin yeniden açılmakta olduğuna ilişkin haberler aldı.* Bu son gelişme, Anayasa Mahkemesi’nin Türkiye yetkililerinin iki buçuk yıldan uzun süren engelini 26 Aralık 2019 kararı ile anayasaya aykırı bulmasının ardından gerçekleşti. Bugün erken saatlerde Anayasa Mahkemesi kararın tam metnini kamuya açık olarak paylaştı, hemen ardından Wikipedia’ya erişimin yeniden açıldığına dair haberler aldık.

Türkiye’deki kullanıcıların yeniden dünyadaki en büyük küresel diyalogda Türkiye’nin kültürü ve tarihi hakkında yeniden katkıda bulunabilmesi ve Wikipedia’yı Türkiye ve dünya hakkında canlı bir bilgi kaynağı yapabilmesi için çok heyecanlıyız.

Wikimedia Vakfı Genel Müdürü Katherine Maher konuyla ilgili “Türkiye’deki kullanıcılarla yeniden bir araya gelmek için heyecanlıyız” dedi. “Wikimedia’da herkesin temel hakkı olan bilgiye erişimi korumaya odaklanıyoruz. Bu önemli anı her yerdeki bilgi arayanların adına Türkiye’deki katılımcı topluluğu ile paylaşmaktan çok mutluyuz”.

Anayasa Mahkemesi’nin tam metnini aktif şekilde gözden geçiriyoruz. Bu esnada, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davamız hala mahkeme tarafından incelenmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yılın ilkbaharında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru için mahkeme, davamıza öncelikli değerlendirme statüsü vermişti. Türkiye’de ve dünyada online ifade özgürlüğü için güçlü korumalar olmasını savunmaya devam edeceğiz.

Wikipedia dünyanın her yanından insanlar tarafından yazılan ve düzenlenen küresel bir özgür bilgi kaynağıdır. Açık düzenleme modeli sayesinde Wikipedia aynı zamanda herkesin aktif olarak biçimlendirmede katkıda bulunabileceği bir kaynaktır; herkes kültürleri, ülkeleri, ilgi alanları, çalışmaları, ve daha fazlası hakkında bilgilerini Wikipedia’ya ekleyebilir. Gönüllüler birlikte çalışarak tarih, popüler kültür, bilim, spor ve daha birçok alanda güvenilir kaynaklar ile doğrulanabilir bilgiler içeren makaleler yazarlar. Bu ortak yazma, tartışma ve münazara süreci ile Wikipedia dünyadaki tüm bilgiler için daha tarafsız, daha kapsamlı ve daha temsil edici hale gelir.

Türkçe konuşan insanlar için Türkçe konuşan gönüllüler tarafından yazılan Türkçe Vikipedi’deki 335.000 madde de dahil olmak üzere, Wikipedia’da yer alan tüm maddelerin %85’ten fazlası İngilizce dışındaki dillerde yazıldı.

Engel süresince Türkiye’deki öğrenciler, öğretmenler, profesyoneller ve diğerlerinden engelin hayatlarını nasıl etkilediğine dair haberler aldık. Bir çok öğrenci için Vikipedi engeli, finaller döneminden birkaç gün önce gerçekleşti. Uluslararası Wikipedia yazar toplulukları ve sayısız birey sosyal medyada #WeMissTurkey / #Türkiye’yiÖzledik mesajıyla desteklerini paylaşarak Türkiye’deki kullanıcılarla Wikipedia üzerinde bir kez daha işbirliği yapma dileklerini dile getirdiler.

Bugünkü karar ile Türkiye’deki gönüllülerimiz bir kez daha özgür bilgiyi online olarak paylaşma ve katkıda bulunmaya tam olarak katılabilecek.

* Yere bağlı olarak bir çok internet servis sağlayıcının Wikipedia’ya Türkiye’den erişim sağlamaya başladığına, bazılarının ise başlama sürecinde olduğuna dair raporlar aldık. Erişim engeli kaldırılmaya devam ettikçe bu mesajı güncelleyeceğiz.

Related

Read further in the pursuit of knowledge

Court room of the European Court of Human Rights

European Court of Human Rights case dismissed after two years of access to Wikipedia being restored in Turkey

Today, the European Court of Human Rights announced that it is dismissing the Wikimedia Foundation’s 2019 petition to lift the block of Wikipedia in Turkey. The case was dismissed because access to Wikipedia was restored by the Turkish government in January 2020 and the block was already determined to be a human rights violation in….

Read more
Welcome back, Turkey!

Access to Wikipedia restored in Turkey after more than two and a half years

Today, on Wikipedia’s 19th birthday, the Wikimedia Foundation has received reports that access to Wikipedia in Turkey is actively being restored.* This latest development follows a 26 December 2019 ruling by the Constitutional Court of Turkey that the more than two and a half year block imposed by the Turkish government was unconstitutional. Earlier today,….

Read more

Help us unlock the world’s knowledge.

As a nonprofit, Wikipedia and our related free knowledge projects are powered primarily through donations.

Donate now

Contact us

Questions about the Wikimedia Foundation or our projects? Get in touch with our team.
Contact

Photo credits