News

Фонд Вікімедіа підтримує свої спільноти по всьому світу, захищаючи вільні знання перед лицем загрози з боку російського уряду

Saint George Cathedral and bell tower

Saint George Cathedral and bell tower in Kyiv, Ukraine.

This post is also available in English.
Этот пост также доступен на русском языке.

1 березня 2022 року Фонд Вікімедіа отримав від уряду Росії вимогу видалити контент щодо неспровокованого вторгнення в Україну, розміщений волонтерами російської Вікіпедії. Рух та Фонд Вікімедіа ніколи не відступали перед загрозами урядів позбавити людей їх основного права на доступ до безкоштовної, відкритої і перевіреної інформації

Інформацію, доступну у Вікіпедії, збирають та поширюють волонтери, які витрачають власний час та зусилля, щоб забезпечити надійний, оснований на фактах контент. В той час як вторгнення триває, українські волонтери продовжують додавати новий контент та редагувати Вікіпедію незважаючи на важкі часи.

Запит на блокування інформації російським урядом у вівторок – це пряма загроза цензури. У часи кризи заборона доступу до надійного джерела інформації може мати критичні наслідки для життя людей. Ми приєднуємося до Вікімедіа Росія, незалежної російської філії Вікімедіа і ширшої спільноти волонтерів російської Вікіпедії у захисті права волонтерів продовжувати свою старанну роботу з редагування Вікіпедії, використовуючи найактуальнішу і достовірну інформацію, пов’язану з вторгненням Росії в Україну.

Вікіпедія є важливим джерелом, що вільно та відкрито надає сучасний та історичний контекст щодо Росії, України та багатьох інших актуальних тем. 23 лютого, коли почалось вторгнення в Україну, наші редактори-волонтери відразу почали створювати статті у Вікіпедії, щоб інформувати світ про актуальний стан речей. Станом на 3 березня стаття в англійській Вікіпедії про вторгнення була переглянута більше 11,3 мільйонів разів. Статті на цю тему написані більш ніж 99-ма мовами. 

Вікіпедія була і залишається важливим джерелом надійної та достовірної інформації в умовах кризи. Усвідомлюючи свою важливу роль, ми не відступимо перед спробами піддати цензурі статті та перед залякуванням членів нашого руху. Ми дотримуємося нашої місії – поширювати вільні знання по всьому світу.

Read more Translations

Help us unlock the world’s knowledge.

As a nonprofit, Wikipedia and our related free knowledge projects are powered primarily through donations.

Donate now

Contact us

Questions about the Wikimedia Foundation or our projects? Get in touch with our team.
Contact

Photo credits