News

7 důvodů, proč byste měli darovat Wikipedii

This post is also available in English.
Esta publicación también está disponible en español.
Questo post è anche disponibile in italiano.

この投稿は日本語でもお読みいただけます。
Αυτό το άρθρο είναι διαθέσιμο και στα ελληνικά.

Lidé darují Wikipedii z mnoha důvodů. Nadace Wikimedia, nezisková organizace spravující Wikipedii, zaručuje, že každý získaný dar je investován zpět do Wikipedie, projektů Wikimedia a jejího poslání volného přístupu ke znalostem.

Přestože mnozí navštěvují Wikipedii denně, ne vždy je jim na první pohled zřejmé, čeho všeho je k tomu zapotřebí. Zde je 7 důvodů, proč přispět nadaci, které zároveň objasňují, kdo jsme, co děláme a proč jsou vaše dary důležité:

1. Jsme nezisková organizace a čtenáři a dárci z celého světa nás udržují nezávislými.

Zjištění, že Wikipedii provozuje nezisková organizace, je pro mnoho lidí překvapením. Jedná se o jedinou webovou stránku v první desítce nejnavštěvovanějších světových webů, kterou provozuje nezisková organizace. To je pro nás důležité, protože nejsme financováni z reklamy, nepožadujeme předplatné a neprodáváme vaše data. Většina našich finančních prostředků pochází z darů (v celosvětovém průměru ve výši 300 korun) od lidí, kteří čtou Wikipedii. Mnozí z nich si všimli bannerů zaměřených na financování Wikipedie a prostřednictvím nich přispěli. Tento model zachovává naši nezávislost tím, že snižuje možnost jedné organizace nebo osoby ovlivňovat obsah Wikipedie.

„Většina našich finančních prostředků pochází z darů (v celosvětovém průměru ve výši 300 korun) od lidí, kteří čtou Wikipedii.“

Dlouhodobě se řídíme osvědčenými postupy pro neziskové organizace a pravidelně získáváme od ratingových agentur, jako je Charity Navigator, nejvyšší hodnocení finanční efektivity a transparentnosti. Zveřejňujeme také výroční zprávy o našich financích a fundraisingu, které si může každý prohlédnout.

2. Wikipedie slouží milionům čtenářů a její provoz stojí jen zlomek toho, co stojí provoz jiných nejnavštěvovanějších webových stránek.

Wikipedie je každý měsíc navštívena více než 16 miliardkrát. Máme stejnou (ne-li vyšší) celosvětovou návštěvnost jako mnoho jiných komerčních internetových platforem, při zlomku rozpočtu a počtu zaměstnanců.

„Wikipedie je každý měsíc navštívena více než 16 miliardkrát.“

Pro Nadaci Wikimedia pracuje přibližně 700 lidí. Většina z nich se věnuje produktům a technologiím, které zajišťují rychlé načítání, bezpečné připojení a lepší zážitek ze čtení a editace našich stránek. Spravují software a infrastrukturu, na které provozujeme jedny z nejvíce jazykově rozsáhlých stránek na světě se znalostmi dostupnými ve více než 300 jazycích. Přestože je naše poslání a práce jedinečná, pro srovnání, překladač společnosti Google v současné době podporuje 133 jazyků; Meta má více než 70 000 zaměstnanců a Reddit zaměstnává přes 1 400 lidí.

3. Dary čtenářů podporují technologie, které umožňují provoz Wikipedie, a pomáhají zlepšovat způsob, jakým lidé čtou, editují a sdílejí znalosti na Wikipedii. 

Provozování projektů zaměřených na šíření svobodných znalostí vyžaduje technologie, které zajistí provoz a kvalitu stránek, podporu dobrovolníků a vytváření opatření na ochranu uživatelů a svobody znalostí.

Přibližně 43 % našeho rozpočtu jde na přímou podporu údržby Wikipedie a dalších stránek Wikimedia. To zahrnuje jak podporu technické infrastruktury, která umožňuje miliardy návštěv Wikipedie měsíčně, tak i činnost přibližně 160 vývojářů Nadace Wikimedia, kteří se podílejí na údržbě našich systémů, včetně zajišťování spolehlivosti stránek, softwarového inženýrství, zabezpečení a dalších rolí.

Vzhledem k tomu, že Wikipedie je dostupná ve 300 jazycích, potřebuje špičkovou mnohojazyčnou technologii, která zajistí, že čtenáři a editoři budou moci prohlížet a přispívat svými znalostmi ve svém preferovaném jazyce. Financování také pomáhá se zlepšováním uživatelského prostředí Wikipedie a podporou růstu celosvětových komunit dobrovolných editorů, aby lidé, když přijdou na Wikipedii, našli znalosti, které jsou relevantní, přesné a užitečné.

4. Rozvíjíme se tak, abychom vyhověli novým potřebám v měnícím se technologickém světě a reagovali na nové globální hrozby.

Internet a svět technologií kolem nás se neustále mění. V průběhu let jsme zvyšovali své investice, abychom udrželi krok s rostoucí návštěvností internetu, novými hrozbami pro naše poslání a měnícími se preferencemi uživatelů.

Pokud jste v prvním desetiletí naší existence pravidelně navštěvovali Wikipedii, byla velká pravděpodobnost, že se vám v určitém okamžiku zobrazilo nějaké chybové hlášení. Díky našim soustavným investicím do technologií se to již nestává. Nové investice umožňují Wikipedii snadno zvládat rekordní nárůsty návštěvnosti a zabraňují jakémukoli narušení čtení nebo editace.

Přizpůsobili jsme se také novým výzvám, včetně sofistikovaných dezinformačních taktik a vládní cenzury, stejně jako útokům na kybernetickou bezpečnost a zákonům o regulaci společností, které hostují webové stránky. Nové bezpečnostní protokoly omezují možnosti útočníků zneužít naše stránky, zatímco naši právníci pomáhají chránit naše poslání šíření svobodných znalostí.

„Zvýšili jsme naše investice, abychom udrželi krok s rostoucí návštěvností internetu, novými hrozbami pro naše poslání a měnícími se preferencemi uživatelů.“

Více než polovina našeho provozu nyní pochází z mobilních zařízení. Hlasem ovládaná zařízení a webové stránky stále častěji využívají Wikipedii k poskytování znalostí svým uživatelům. Pokračujeme ve vývoji, abychom těmto preferencím vyhověli.

5. S financemi hospodaříme zodpovědně a vyvažujeme okamžité potřeby Wikipedie s dlouhodobou udržitelností.

Pravděpodobně nepoužíváte svůj běžný účet stejným způsobem jako spořicí účet. Jeden z nich pravděpodobně slouží pro každodenní výdaje a druhý je určen pro mimořádné události, například když se vám náhle porouchá auto, nebo pro plnění dlouhodobých finančních cílů, například pro zajištění penzijního připojištění.

U neziskových organizací je to podobné. Máme dva účty, které pro nás fungují jako účty pro úspory.

Náš rezervní účet je takový fond pro případ nouze, například pro případ ekonomické krize. Náš nadační fond je dlouhodobý trvalý finanční zdroj. Výnosy z investic do nadačního fondu podporují budoucnost Wikipedie a projektů Wikimedia. Tyto prostředky jsou vyčleněny pro konkrétní dlouhodobé účely. Převážnou většinu darů, které dostáváme od čtenářů Wikipedie, však používáme na podporu aktuální práce, kterou v daném roce vykonáváme.

Udržování zdravých finančních rezerv a politika provozního kapitálu jsou považovány za doporučený postup pro organizace všech typů. Správní rada Nadace Wikimedia nedávno definovala zásady provozního kapitálu, které jsou navrženy tak, aby nám umožňovaly odvádět  naši práci, a poskytovaly podporu pobočkám a dobrovolníkům v případě neplánovaných výdajů, mimořádných událostí nebo výpadku příjmů. Umožňuje nám to také mít dostatečný peněžní tok k pokrytí našich výdajů v průběhu celého roku.

6. Podporou Wikipedie přispíváte k tomu, aby se stala reprezentativnějším zdrojem všech světových znalostí.

Nadace Wikimedia podporuje jednotlivce a organizace po celém světě a poskytuje jim finanční prostředky na zvyšování rozmanitosti, dosahu, kvality a množství svobodných znalostí. Ve srovnání s obdobím před dvěma lety jsme přímou finanční podporu našeho dobrovolnického hnutí zvýšili o 140 procent. Nedávno jsme provedli změny ve způsobu rozdělování našich příjmů, abychom byli vstřícnější k novějším a menším pobočkám Wikimedia.

I když si uvědomujeme, že stále existují velké mezery, které je třeba zaplnit, znalosti na Wikipedii se staly globálně reprezentativnějšími pro celý svět, stejně jako samotní editoři, kteří do Wikipedie přispívají. Děje se tak díky soustavnému programovému úsilí vedenému dobrovolníky, pobočkami a dalšími subjekty, z nichž mnozí obdrželi od Nadace finanční prostředky, prošli školením a získali další podporu.

Ve srovnání s rokem 2019 se v roce 2021 naše komunita dobrovolných editorů rozrostla o 58 % v subsaharské Africe, o 21 % v Latinské Americe a Karibiku a o 14 % ve východní Asii, jihovýchodní Asii a Tichomoří.

„I když si uvědomujeme, že stále existují velké mezery, které je třeba zaplnit, znalosti na Wikipedii se staly globálně reprezentativnějšími pro celý svět, stejně jako samotní editoři, kteří do Wikipedie přispívají.“

Proč je globální zastoupení dobrovolných editorů Wikipedie důležité? Záleží na tom, protože Wikipedie je odrazem lidí, kteří do ní přispívají. Různorodé pohledy vytvářejí kvalitnější, reprezentativnější a relevantnější znalosti pro nás všechny.

7. Příspěvky čtenářů nás inspirují a motivují.

Lidé, kteří Wikipedii přispívají – ať už formou darů, slov podpory, editací nebo mnoha dalšími způsoby – nás každý den inspirují. My všichni v Nadaci Wikimedia  jim chceme touto cestou poděkovat. Rádi bychom se podělili o některé z našich oblíbených vzkazů od dárců za uplynulých několik let. Doufáme, že vás dojmou stejně jako nás:

„Obdivuji potenciál Wikipedie! Když čtu vědecké a lékařské články na jednom monitoru, mám na druhém vždy otevřenou Wikipedii, abych si ověřil význam a kontext neustále nepřehlednější odborné terminologie. Wikipedie je nejen největším projektem spolupráce v dějinách lidstva, ale je také tím nejlepším!“

Dárce z USA

„Přijměte prosím mé srdečné poděkování za to, že Wikipedie stále funguje, že se nestala ničím osobním majetkem, že zachovává svou integritu, kvalitu a nedotknutelnost a že je přístupná všem a každému z celého světa. Chápu, jak těžké může být nedělat kompromisy a pokračovat, zejména v dnešním digitálním světě, který usiluje o zisk.“

Dárce z Indie 

Doufáme, že jsme vám pomohli lépe pochopit, jak důležité jsou pro Wikipedii dary čtenářů. Pokud máte nějaké dotazy, podívejte se na stránku s často kladenými dotazy.

Pokud vám to dovoluje finanční situace, můžete přispět Nadaci Wikimedia na adrese donate.wikimedia.org.

Help us unlock the world’s knowledge.

As a nonprofit, Wikipedia and our related free knowledge projects are powered primarily through donations.

Donate now

Contact us

Questions about the Wikimedia Foundation or our projects? Get in touch with our team.
Contact

Photo credits